Recepty
Zde najdete mnoho receptů pro mlsné jazýčky.
Bábovka
Ingredience
3 vejce, 140 g másla, 140 g cukru, 180 g polohrubé mouky, 1 šálek mléka (200 ml), 0,75 sáčku prášku do pečiva, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek a mandlí
Postup
Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, vlahé mléko a sůl.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a vmícháme lehce do těsta.
Nakonec přidáme rozinky a loupané, opražené a nakrájené mandle.
Těsto přelijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme zvolna, později oheň zvětšíme. Pečeme celkem asi 45 minut.
Upečenou bábovku vyklopíme na podnos a posypeme cukrem.
02. 11. 2011
Šopský salát
Ingredience
1 salátová okurka, 300 g zelených paprik, 300 g rajčat, 1 cibule, 50 g oleje, špetka soli, špetka pepře, 250 g balkánského sýra
Postup
Oloupanou okurku, rajčata i papriky pokrájíme na kousky. Cibuli posekáme najemno. Všechnu zeleninu smícháme, pokropíme olejem a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme chvíli uležet v chladu. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
02. 11. 2011
Rajčatová omáčka
Ingredience
1 kg zralých rajčat, sůl, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžičky cukru, 120 ml mléka, 1 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, 1 cibule
Postup
Rajčata spaříme vroucí vodou, ochladíme a oloupeme. Pokrájíme na kousky a rozmixujeme.
Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli. Přilijeme rozmixovaná rajčata, lehce osolíme, osladíme a přidáme všechno koření. Za občasného promíchání vaříme 20 minut.
Všechno přelijeme přes cedník (ne moc jemný) do jiného kastrolu, abychom se zbavili koření a kousků cibule.
Mouku rozkvrdláme v mléce a vlijeme do přecezené omáčky. Promícháme a 10 minut povaříme.
Podle chuti doladíme solí a cukrem.
11. 11. 2011
Rýžový nákyp
Ingredience
1 plný hrnek kulatozrnné rýže (300 ml), 1 l mléka, 125 g másla, 4 vejce, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, špetka soli, švestky, hrušky (nebo jakékoliv jiné ovoce)
Postup
Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (trvá to 15 minut). Odstavíme, přidáme máslo, promícháme a podle chuti osladíme. Necháme vychladnout. Do studené (nebo jen trochu teplé) kaše vmícháme žloutky a tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe půlkami švestek a plátky hrušek, přikryjeme druhou polovinou hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Podáváme pocukrované.
16. 11. 2011
Lasagne
Ingredience
asi 12 lasagní, 500 g mletého masa, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, sůl, mletý pepř, tymián, oregano, olej, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky,600 ml mléka, 200 g tvrdého sýra, muškátový oříšek
Postup
Na oleji krátce osmažíme pokrájenou cibuli společně s rozmačkaným česnekem. Přidáme maso a za stálého míchání necháme zhnědnout. Pak osolíme, okořeníme, přidáme rajčata i s nálevem, promícháme a chvíli dusíme. Pak připravíme bešamel: necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 2/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak vrstvíme střídavě do pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne, masová směs, bešamel, lasagne, masová směs,... Poslední vrstvu bešamelu posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáte trouby. Po půl hodině odkryjeme dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu ( 10 minut).
16. 11. 2011
Vajíčková pomazánka
Ingredience
5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3 stroužky česneku, hrst posekané pažitky
Postup
Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku.
Mažeme na pečivo.
16. 11. 2011
Linecká kolečka
Ingredience
150 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 100 g solamylu, 90 g másla, 1 žloutek, z půlky citronu kůra a šťáva, marmeláda na slepení
Postup
Sypké suroviny prosijeme na vál, přidáme žloutek, na kousky pokrájené máslo, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto.
Necháme v chladu odpočinout.
Rozválíme, vykrajujeme tvary a upečeme.
Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou.
23. 11. 2011
Bramborový salát
Ingredience
10 vařených brambor, 1 malá cibule, 2 sterilované okurky, 5 vajec natvrdo (3 necháme na ozdobení), červená sterilovaná paprika, malá plechovka sterilovaného hrášku, moravanka, zálivka (1/3 hrnku vody, 3 lžičky cukru, trochu octa), majonéza, pepř, sůl
Postup
Vychladlé brambory pokrájíme na kostičky, cibuli, okurky a papriku nadrobno, všechno smícháme. Uvedená množství jsou pouze orientační, můžeme přidat či ubrat jak máme co rádi.
Majonézu lze nahradit jogurtovou majonézou nebo bílým jogurtem smíchaným se zakysanou smetanou. Hotový salát urovnáme do misky a ozdobíme hráškem, posekanými bílky a žloutky, paprikou, okurkou.
23. 11. 2011
Vosí hnízda
Ingredience
Těsto: 200g mletých ořechů, 200g moučkového cukru, 1 vejce
Náplň: 3 lžíce studené kávy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1 celé vejce, 125g másla
Postup
Ze surovin na těsto na vále rukama zpracujeme stejnorodou hmotu. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, vložíme kousek těsta, vmáčkneme dovnitř a vyklepneme, znovu vysypeme cukem a vložíme další kousek těsta.
Všechny suroviny na náplň kromě másla dobře rozmícháme ve vodní lázni a mícháme do zhoustnutí (voda musí vařit). Vychladlou hmotu zašleháme do másla a plníme vosí hnízda. Přilepíme na piškot nebo kolečko z lineckého těsta.
23. 11. 2011
Ano, hodnocení: 1
Kuličky Raffaelo
Ingredience
250 g ztuženého tuku, 250 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 100 ml vody, mandle, kokos
Postup
Do vychladlého rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, cukr a vodu. Vypracujeme těsto, odkrajujeme kousky a do každého zabalíme oloupanou mandli, vytvarujeme kuličku a obalíme v kokosu.
30. 11. 2011
Ovocný salát
Ingredience
různé druhy ovoce ( meloun, jablka, pomeranče, madarinky, hroznové víno, banány, rozinky, kiwi, grep ), 1 citron
na zálivku: hustý bílý jogurt, trochu medu, mandlové lupínky
Postup
Z citronu vymačkáme všechnu šťávu. Ovoce omyjeme, oloupeme, očistíme od všech nejedlých částí, vybereme pecky a zrníčka, pokrájíme na vhodné kousky, zalijeme citronovou šťávou a promícháme. Necháme aspoň hodinu odležet v chladu.
Jogurt smícháme s medem (podle chuti). Salát dáme do misky, přelijeme medovým jogurtem a posypeme mandlovými lupínky. Ale výborný je i bez jogurtové zálivky.
30. 11. 2011
Rizoto s kuřecím masem
Ingredience
300 g kulatozrnné rýže, cca 1 litr vývaru, 500 g kuřecího masa, po půlce červené a žluté papriky, 4 jarní cibulky, 2 hrsti zeleného hrášku, sůl, mletá paprika, mletý pepř, muškátový květ, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sýr
Postup
Rýži propláchneme horkou vodou a necháme okapat, maso a papriky pokrájíme na malé kousky.
Na oleji a lžíci másla opečeme maso až zbělá. Přidáme mletou papriku, pokrájenou papriku a chvilku za stálého míchání osmažíme společně.
Přisypeme rýži a asi tři minuty mícháme. Pak zalijeme částí vývaru, osolíme, okořeníme a za občasného promíchání vaříme. Podle potřeby postupně doléváme další vývar, často mícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
Až je rýže téměř měkká, přidáme hrášek, pokrájenou cibulku, lžíci másla a dovaříme doměkka.
Na talíři posypeme strouhaným sýrem (čedar, gouda, ...)
30. 11. 2011