Recepty

Zde najdete mnoho receptů pro mlsné jazýčky.

Bábovka    

Ingredience

3 vejce, 140 g másla, 140 g cukru, 180 g polohrubé mouky, 1 šálek mléka (200 ml), 0,75 sáčku prášku do pečiva, špetka soli, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek a mandlí

Postup

Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, vlahé mléko a sůl.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a vmícháme lehce do těsta.

Nakonec přidáme rozinky a loupané, opražené a nakrájené mandle.

Těsto přelijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme zvolna, později oheň zvětšíme. Pečeme celkem asi 45 minut.

Upečenou bábovku vyklopíme na podnos a posypeme cukrem.

 

 

 

02. 11. 2011

 

 

Šopský salát

Ingredience

1 salátová okurka, 300 g zelených paprik, 300 g rajčat, 1 cibule, 50 g oleje, špetka soli, špetka pepře, 250 g balkánského sýra

Postup

Oloupanou okurku, rajčata i papriky pokrájíme na kousky. Cibuli posekáme najemno. Všechnu zeleninu smícháme, pokropíme olejem a citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme chvíli uležet v chladu. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

02. 11. 2011                                                                                

Rajčatová omáčka

Ingredience

1 kg zralých rajčat, sůl, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžičky cukru, 120 ml mléka, 1 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, 1 cibule

Postup

Rajčata spaříme vroucí vodou, ochladíme a oloupeme. Pokrájíme na kousky a rozmixujeme.

Na oleji zpěníme jemně pokrájenou cibuli. Přilijeme rozmixovaná rajčata, lehce osolíme, osladíme a přidáme všechno koření. Za občasného promíchání vaříme 20 minut.

Všechno přelijeme přes cedník (ne moc jemný) do jiného kastrolu, abychom se zbavili koření a kousků cibule.

Mouku rozkvrdláme v mléce a vlijeme do přecezené omáčky. Promícháme a 10 minut povaříme.

Podle chuti doladíme solí a cukrem.

11. 11. 2011

Rýžový nákyp

Ingredience

1 plný hrnek kulatozrnné rýže (300 ml), 1 l mléka, 125 g másla, 4 vejce, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, špetka soli, švestky, hrušky (nebo jakékoliv jiné ovoce)

Postup

Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši (trvá to 15 minut). Odstavíme, přidáme máslo, promícháme a podle chuti osladíme. Necháme vychladnout. Do studené (nebo jen trochu teplé) kaše vmícháme žloutky a tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe půlkami švestek a plátky hrušek, přikryjeme druhou polovinou hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Podáváme pocukrované.

16. 11. 2011

Lasagne

Ingredience

asi 12 lasagní, 500 g mletého masa, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, sůl, mletý pepř, tymián, oregano, olej, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky,600 ml mléka, 200 g tvrdého sýra, muškátový oříšek

Postup

Na oleji krátce osmažíme pokrájenou cibuli společně s rozmačkaným česnekem. Přidáme maso a za stálého míchání necháme zhnědnout. Pak osolíme, okořeníme, přidáme rajčata i s nálevem, promícháme a chvíli dusíme. Pak připravíme bešamel: necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 2/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak vrstvíme střídavě do pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne, masová směs, bešamel, lasagne, masová směs,... Poslední vrstvu bešamelu posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáte trouby. Po půl hodině odkryjeme dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu ( 10 minut).

16. 11. 2011

Vajíčková pomazánka

Ingredience

5 vajec natvrdo, 250 g tvarohu, 2 lžíce změklého másla, trochu mléka, sůl, mletý pepř, 3 stroužky česneku, hrst posekané pažitky

Postup

Tvaroh s máslem utřeme dohladka, podle potřeby přidáme mléko. Vmícháme rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a přimícháme na kostičky pokrájená vejce a petrželku.
Mažeme na pečivo.

16. 11. 2011

Linecká kolečka

Ingredience

150 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 100 g solamylu, 90 g másla, 1 žloutek, z půlky citronu kůra a šťáva, marmeláda na slepení

Postup

Sypké suroviny prosijeme na vál, přidáme žloutek, na kousky pokrájené máslo, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto.
Necháme v chladu odpočinout.
Rozválíme, vykrajujeme tvary a upečeme.
Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou.

23. 11. 2011

Bramborový salát

Ingredience

10 vařených brambor, 1 malá cibule, 2 sterilované okurky, 5 vajec natvrdo (3 necháme na ozdobení), červená sterilovaná paprika, malá plechovka sterilovaného hrášku, moravanka, zálivka (1/3 hrnku vody, 3 lžičky cukru, trochu octa), majonéza, pepř, sůl

Postup

Vychladlé brambory pokrájíme na kostičky, cibuli, okurky a papriku nadrobno, všechno smícháme. Uvedená množství jsou pouze orientační, můžeme přidat či ubrat jak máme co rádi.
Majonézu lze nahradit jogurtovou majonézou nebo bílým jogurtem smíchaným se zakysanou smetanou. Hotový salát urovnáme do misky a ozdobíme hráškem, posekanými bílky a žloutky, paprikou, okurkou.

23. 11. 2011

Vosí hnízda

Ingredience

Těsto: 200g mletých ořechů, 200g moučkového cukru, 1 vejce
Náplň: 3 lžíce studené kávy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, 1 celé vejce, 125g másla

Postup

Ze surovin na těsto na vále rukama zpracujeme stejnorodou hmotu. Formičku na vosí hnízda vysypeme moučkovým cukrem, vložíme kousek těsta, vmáčkneme dovnitř a vyklepneme, znovu vysypeme cukem a vložíme další kousek těsta.
Všechny suroviny na náplň kromě másla dobře rozmícháme ve vodní lázni a mícháme do zhoustnutí (voda musí vařit). Vychladlou hmotu zašleháme do másla a plníme vosí hnízda. Přilepíme na piškot nebo kolečko z lineckého těsta.

23. 11. 2011
Ano, hodnocení: 1

Kuličky Raffaelo

Ingredience

250 g ztuženého tuku, 250 g sušeného mléka, 150 g moučkového cukru, 100 ml vody, mandle, kokos

Postup

Do vychladlého rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, cukr a vodu. Vypracujeme těsto, odkrajujeme kousky a do každého zabalíme oloupanou mandli, vytvarujeme kuličku a obalíme v kokosu.

30. 11. 2011

Ovocný salát

Ingredience

různé druhy ovoce ( meloun, jablka, pomeranče, madarinky, hroznové víno, banány, rozinky, kiwi, grep ), 1 citron

na zálivku: hustý bílý jogurt, trochu medu, mandlové lupínky

Postup

Z citronu vymačkáme všechnu šťávu. Ovoce omyjeme, oloupeme, očistíme od všech nejedlých částí, vybereme pecky a zrníčka, pokrájíme na vhodné kousky, zalijeme citronovou šťávou a promícháme. Necháme aspoň hodinu odležet v chladu.
Jogurt smícháme s medem (podle chuti). Salát dáme do misky, přelijeme medovým jogurtem a posypeme mandlovými lupínky. Ale výborný je i bez jogurtové zálivky.

30. 11. 2011

Rizoto s kuřecím masem

Ingredience

300 g kulatozrnné rýže, cca 1 litr vývaru, 500 g kuřecího masa, po půlce červené a žluté papriky, 4 jarní cibulky, 2 hrsti zeleného hrášku, sůl, mletá paprika, mletý pepř, muškátový květ, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, sýr

Postup

Rýži propláchneme horkou vodou a necháme okapat, maso a papriky pokrájíme na malé kousky.

Na oleji a lžíci másla opečeme maso až zbělá. Přidáme mletou papriku, pokrájenou papriku a chvilku za stálého míchání osmažíme společně.

Přisypeme rýži a asi tři minuty mícháme. Pak zalijeme částí vývaru, osolíme, okořeníme a za občasného promíchání vaříme. Podle potřeby postupně doléváme další vývar, často mícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu.

Až je rýže téměř měkká, přidáme hrášek, pokrájenou cibulku, lžíci másla a dovaříme doměkka.

Na talíři posypeme strouhaným sýrem (čedar, gouda, ...)

30. 11. 2011